Afbeelding_blog_ramadan_3
Picture of Zorgplatform Geranós

Zorgplatform Geranós

Ramadan & medicijngebruik

Als je vast, betekent dit dat je tussen zonsopgang en zonsondergang niet mag eten of drinken. Voor de meeste mensen is dit geen probleem, maar voor mensen die medicijnen gebruiken kan dit wel een uitdaging zijn. Hiernaast kan het lichaam anders reageren op medicijnen wanneer het voedingspatroon veranderd.

Wanneer u mee wil doen aan de ramadan, maar medicijnen slikt is het belangrijk om in overleg te gaan met uw huisarts of apotheek. Sommige medicijnen dienen namelijk op specifieke tijdstippen ingenomen te worden. Ook kan inname van medicijnen op een volle maag een voorschrift zijn om de opname in het lichaam te bevorderen of om maagklachten te voorkomen. Sommige medicijnen kunnen beter worden ingenomen op een lege maag om de effectiviteit te vergroten. Het volgen van deze voorschriften kan een uitdaging zijn tijdens het vasten, maar afwijken van van deze voorschriften kan de werking van de medicijnen beïnvloeden. Bovendien kan vasten leiden tot uitdroging en een verandering in de elektrolytenbalans in het lichaam, wat de afbraak van medicijnen kan beïnvloeden. 

Daarom is het belangrijk om in overleg te gaan met uw arts over de inname van medicatie in deze periode. Deze kan 
adviseren over de beste manier om medicijnen in te nemen tijdens het vasten en kan alternatieve opties bieden als het nodig is om de dosering of timing van medicatie aan te passen. Uw arts kan ook beoordelen of vasten geschikt is voor u op basis van hun medische geschiedenis en huidige gezondheidstoestand.

U kunt meer lezen over vasten en medicijngebruik via thuisarts.nl of via apotheek.nl 

 

Delen